Gastric By-Pass Ameliyatı
Gastric By-Pass Nedir?
Gastric By-Pass yaklaşık 25 yıldır uygulanmakta olan ve Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde en fazla sayıda uygulanmış obezite cerrahisi prosedürüdür. Hem alınan gıda miktarını hem de gıdaların emilimini azaltmayı hedefleyen bu yöntem morbid obez hastalarda etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle Tip 2 Diyabet başta olmak üzere yandaş hastalıklara daha net ve yüksek oranda çözüm olduğu araştırmalar sonucunda görülmüştür. RNY Gastric By-Pass, Mini Gastric By-Pass gibi uygulamada bazı farklılıklar içeren çeşitlerinin tümüyle Mide By-Pass prosedürü obezite cerrahisinde “Altın Standart” olarak bilinmektedir. Ancak etkinlik olarak neredeyse eşdeğer olan tüp mide ameliyatına kıyasla bazı dezavantajlarının bulunması uygulama sıklığının azalmasına ve zamanla tüp mide ameliyatının daha sıklıkla uygulanır bir prosedür haline gelmesine neden olmuştur. Cerrah için daha uzun süren, daha zor ve deneyim gerektiren bir prosedür olması, hasta için ise iyileşme sürecinin daha uzun ve zahmetli oluşu ve Dumping Sendromu ile karşılaşma olasılığının daha yüksek olması gibi nedenlerle ilk tercih olmamaktadır.
Gastric-By-Pass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gastric By-Pass ameliyatları genel anestezi altında ve Laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Uygulama detaylarına bakacak olursak:
Mide By-Pass prosedürlerinde midenin çok büyük bir kısmı devre dışı bırakılarak mide hacmi azaltılırken, barsağın da bir kısmı devre dışı bırakılarak emilimin azaltılması sağlanır. Çünkü yağ ve şeker emiliminin %60-80’i barsağın devre dışı bırakılan bu bölümünde gerçekleşmektedir.
Tüp Mide mi, Gastrik ByPass mı?>